top of page

Feng shui

feng shui

Φενγκ σούι

Τύχη

    Στην Δύση συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε την τύχη ως κάτι ευκαιριακό, μια ανεξήγητη και ιδεαλιστική δύναμη που δεν υπόκειται στον έλεγχο μας. Οι Κινέζοι, αντιθέτως, πιστεύουν ότι η τύχη μπορεί να καλλιεργηθεί και να κατευθυνθεί, έτσι ώστε να μας προσφέρει υγεία, πλούτη και ευτυχία.

 

    Το φενγκ σούι είναι η αρχαία κινεζική τέχνη της χωροθέτησης. Αποτελεί μια τεχνική ισορροπίας και εναρμόνισης της ροής των φυσικών ενεργειών στο περιβάλλον μας, έτσι ώστε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στην ζωή μας. Το φενγκ σούι λειτουργεί σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο. Συμφωνα με την φιλοσοφία του, ο εσωτερικός και ο εξωτερικός κόσμος συνδέονται στενά και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον- αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Το σπίτι μας είναι ο καθρέφτης της εσωτερικής και συναισθηματικής μας κατάστασης και στο εκπαιδευμένο μάτι, ένα σπίτι αποκαλύπτει πολλά για τον ιδιοκτήτη του.

Qi

 

    Οι λέξεις fegh shui σημαίνουν «άνεμος» και «νερό» αντίστοιχα· όπως ο άνεμος και το νερό, έτσι και το φενγκ σούι ενέχει την κίνηση και την κυκλοφορία. Ο στόχος του είναι να κατευθύνει το «στι» Qi- την ενέργεια που κινητοποιεί την ζωή- στο περιβάλλον σας, έτσι ώστε η ροή του να μοιάζει με ένα απαλό ρεύμα ή ευχάριστο αεράκι.

    Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία το Qi διαρρέει μέσω των πάντων, μέσα από τη γη, την ατμόσφαιρα, τα κτίρια, το σώμα μας. Η κινεζική ιατρική θεωρεί ότι τα προβλήματα υγείας προκαλούνται όταν μπλοκάρεται το Qi του σώματος. Οι θεραπευτές, για παράδειγμα οι βελονιστές απομακρύνουν τα εμπόδια που υπάρχουν στο ενεργειακό σύστημα του σώματος, ώστε το Qi να ρέει αβίαστα και να αποκατασταθεί η υγεία μας.

    Ακριβώς αυτό κάνει και το φενγκ σούι- απομακρύνει ότι εμποδίζει την σωστή κυκλοφορία του του Qi  μέσα στο σπίτι μας. Οταν το Qi κολλήσει μέσα στον προσωπικό ή εργασιακό μας χώρο, αντιμετωπίζουμε ποικιλότροπος τις επιζήμιες συνέπειες του. Ενδέχεται να μην πηγαίνουν καλά τα οικονομικά μας, να χαλάσουν οι σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους, ακόμη και να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας μας. Ωστόσο προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν και αν το Qi κινειτέ πολύ γρήγορα. Τα χρήματα εξανεμίζονται γρήγορα, οι διαπροσωπικές σχέσεις διαταράσσονται και η ένταση μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα στην υγεία μας. 

   Μέσω της χρήσης των μεθόδων του φενγκ σούι, μπορούμε να κατευθύνουμε την κίνηση του Qi μέσα στο σπίτι μας και τον εργασιακό μας χώρο, ώστε να βελτιώσει την ζωή μας και να μας προσφέρει αυτά που οι Κινέζοι ονομάζουν «Τρεις υπέροχες ευλογίες»: την υγεία, τον πλούτο και την ευτυχία.

 

    Το Qi κινείτε μέσα στο σπίτι σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που κινείστε και εσείς. Αν μπορείτε να κινηθείτε άνετα μέσα στα δωμάτια του σπιτιού σας, τότε θα είναι ευκολότερο και για το Qi να κυκλοφορήσει απαλά και αρμονικά. Αν, αντιθέτως χρειάζεται να κινείστε συνεχώς γύρω από παράξενα τοποθετημένα έπιπλα ή υπάρχουν αρχιτεκτονικά εμπόδια και κυριαρχεί η ακαταστασία, το τσι θα δυσκολευτεί αρκετά να περάσει ανάμεσα τους.

Ο νόμος των 5 στοιχείων

    Μια θεμελιώδης αρχή στην κινέζικη φιλοσοφία είναι ότι ο κόσμος αποτελείται από 5 στοιχεία: τη φωτιά, τη γη, το νερό, το ξύλο και το μέταλλο, καθώς και ότι τα πάντα προέρχονται από ένα ή περισσότερα από αυτά. Τα πέντε στοιχεία αποτελούν ένα από τα βασικά, δομικά συστήματα της κινέζικης ιατρικής και του φενγκ σούι. Συμφωνα με τις πεποιθήσεις των Κινέζων κάθε στοιχειό απεικονίζει μια διαφορετική όψη του Qi. Η αρμονική ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων στο χώρο σας, μπορεί να επιφέρει στην ζωή σας ισορροπία. 

    Όλα αυτά τα στοιχεία είναι παρόντα γύρω μας με πολλές μορφές και δεν είναι απλώς υλικές «ουσίες», αλλά κυρίως ενεργειακές δυνάμεις που διεισδύουν στο σύμπαν. Τα χρώματα, τα σχήματα, τα υλικά, τα αρώματα και οι δραστηριότητες συνδέονται με ένα από αυτά τα στοιχεία. Καθε στοιχείο λειτουργεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο και παράγει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

Η φωτιά διεγείρει, η γη σταθεροποιεί, το νερό απαλύνει και αναμειγνύει, το ξύλο διευρύνει και το μέταλλο ενδυναμώνει και συγκεντρώνει.  Το έντονο στοιχείο της φωτιάς μέσα σε ένα δωμάτιο μπορεί να προκαλέσει ένταση και αστάθεια, ενώ η υπερβολική παρουσία του στοιχείου του μετάλλου να επιφέρει αυστηρότητα.

Πίνακας των 5 στοιχείων

Τάο

    Το φενγκ σούι βασίζεται στην ιδέα ότι όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους. Αυτή η σύνδεση εκφράζεται με την φιλοσοφία του ταοϊσμού. Το Τάο, «Δρόμος» ή «Τρόπος», μας διδάσκει ότι για να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με την φύση, το περιβάλλον και τις παγκόσμιες ενέργειες, οι οποίες είναι παρούσες γύρω μας- στον ουρανό και στην γη. 

 

    Το ταό είναι η διαδικασία που εναρμονίζει τον άνθρωπο με το σύμπαν.  Παρά την πεποίθηση ότι το πραγματικό Τάο δεν μπορεί να αναγνωριστεί, στην ουσία πρόκειται για την κεντρική αρχή που διατηρεί ενωμένη την ολότητα της ύπαρξης, τόσο αυτής που μπορούμε να δούμε όσο και αυτής που δεν είναι ορατή. 

 

    Το φενγκ σούι χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία του ταοϊσμού στις θεραπείες του, όπως φυτά, πέτρες νερό και ψάρια. Τα ενυδρεία και τα σιντριβάνια για παράδειγμα αποτελούν πολύ δημοφιλείς θεραπείες, καθώς οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το νερό φέρνει καλή τύχη. Πολλές από τις θεραπείες και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο φενγκ σούι (ειδικά οι υλικές) είναι λογικές- για παράδειγμα η επανατοποθέτηση των επίπλων με πιο άνετο τρόπο ή η επιδιόρθωση ενός παραθύρου να ανοίγει σωστά.

   

   Εντουτοις, το φενγκ σούι λειτουργεί και σε ένα υποσυνείδητο ή διαισθητικό επίπεδο.  Αν κάποιοι παράγοντες στο περιβάλλον σας σας κάνουν να νιώθετε άβολα σε μια υποσυνείδητη διάσταση, η εξωτερική, συνειδητή ζωή σας θα επηρεαστεί αρνητικά και το αντίστροφο.

   Μόλις αρχίσετε να προσέχεται τα αισθήματα και τις αντιδράσεις που σας προκαλεί ένας χώρος, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τις περιβαλλοντικές ενέργειες που είναι παρούσες. Έχετε μπει ποτέ σ΄ ένα δωμάτιο όπου νιώσατε «αρνητικές δονήσεις» ακόμη και αν δεν μπορέσατε να καταλάβατε γιατί; Αυτός είναι ο τρόπος που αντιδρά και το Qi. Ελκύεται από τα ευχάριστα, αρμονικά περιβάλλοντα και απωθείτε από τα προβληματικά. 

    Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε περιορισμένο επίπεδο αυτογνωσίας και σε μεγάλο βαθμό  ετεροπροσδιοριζόμαστε, ο προσωπικός και εργασιακός μας χώρος λειτουργεί πολύ πιο έντονα στην ψυχολογία μας. Το υποσυνείδητο μας αντιδρά σε σύμβολα και δημιουργεί την πραγματικότητα μας. Μια συμβολική θεραπεία λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια πιο ευνοϊκή πραγματικότητα για τον εαυτό μας και μας προσφέρει ισορροπία στην ζωή μας. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Clear your clutter with feng shui- KAREN KINGSTON

Feng shui- SKYE ALEXANDER

Βαστού. Οι απαρχές του φεγν σούι- MARCUS SCHMIEKE

Πυραμιδικό Γιαντρα για φενγκ σούι και βαστού- ΝΤΧΑΡΑ ΜΠΧΑΤ

Interior design with feng shui-SARAH ROSSBACH

bottom of page